Olgun Cilt ve Özellikleri Nelerdir?  Olgun Cilt Nasıl Anlaşılır?

Kadınların ciltleri menopoz öncesinde, sırasında ve sonrasında hormonal dengeler anlamında bazı değişikliklerle karşılaşır. Hayatları boyunca sivilce çıkarmamış bile olsalar kadınlar bu dönemde sivilce çıkarabilir. Yüzlerinde tüylenme problemi ve yaşlanma ile cilt inceldiğinden kahverengi lekeler ve çizgi oluşumları görülebilir. Güneş hasarları genleşmiş damarlar ve yoğun hassasiyet gibi cilt problemleri gözlemlenebilir.

Hassas Cilt ve Özellikleri Nelerdir?  Hassas Cilt Nasıl Anlaşılır?

Renk gözetmeksizin insanların cildi hassas olabilir. Ancak hassasiyet açık tenli ve renkli gözlü insanlarda daha yaygındır. Cilt hassasiyeti olan kişilerin ciltlerinin bariyer fonksiyonu azalmış demektir. Bu yüzden üzerine sürülen her şeye karşı savunmasızdır. Bu tür cilde sahip kişiler hassas ve soft ürünler kullanmalıdır.

Akneli Cilt ve Özellikleri Nelerdir?  Akneli Cilt Nasıl Anlaşılır?

Gözeneklerin içinde şeffaf yağ birikimleri mevcuttur. Neredeyse herkes bunları burun kenarlarında görebilir. Sıkışmış sebum havayla temas ettiğinde siyah bir renk alır. Siyah noktalar ve beyaz noktalar burun kenarları ve çene ortası gibi daha çok yağ bezinin bulunduğu alanlarda yüzeye çıkar. Bu tür sivilceleşmeler özellikle adet dönemi başlamadan önce ve menopoz döneminde ortaya çıkar. Bunun sebebi östrojen seviyesinde düşme ve androjen özelliği olan hormonlarda artıştır. Yağ, ölü cilt hücreleri ve bakteri ile karşılaştığında kırmızı enflamasyonlu sivilceler meydana gelir. Tipik akne lezyonu, kabarık kırmızı, genelde şişkin olur.

Stresli Cilt (Şehir Cildi) ve Özellikleri Nelerdir?  Stresli Cilt Nasıl Anlaşılır?

Şehirde yaşayanlar, sadece hava kirliliği ve işin neden olduğu çevresel toksinlere maruz kalmaz, aynı zamanda günlük hayatın gerekleri ile başa çıkmaya çalışırken yüksek seviyede stresle karşı karşıyadır. Güneşli bölgede yaşıyorsanız, günlük güneşe maruz kalma süreniz oldukça uzundur. Şehirde yoğun iş programları nedeni ile fastfood yada yüksek yağ oranlı yiyecekler tüketir ve çok az sebze ve meyve yersiniz. Bu tür beslenmeler cilt problemlerine yol açar.

,Siyah Nokta (Komedon) Nedir? Siyah Noktalar Nasıl Oluşur?

Siyah Noktalar İçin Kolay Tedavi

Genel olarak “siyah nokta” adıyla bilinen komedon, fazla rastlanan bir cilt problemidir.

Cilt altındaki yağ ile kir tabakasının birleşmesinden oluşan siyah noktaların, mutlaka temizlenmesi gerekir. Cilt siyah noktalardan arındırılmaz ise, sivilce kaçınılmaz olur. Yani siyah noktalar sivilceye davetiye çıkarır.

Siyah Noktalar Nasıl Oluşur?

En önemli nedeni, yağ üretimi artışıdır. Ergenlik dönemindeki hormonal değişimler ve etkiler nedeniyle, yağ bezleri büyür ve yağ üretimi artar. Yağ bezlerinin salgıladığı yağ, cilt gözeneklerinden atılması beklenir ama fazla üretilen bu yağ, gözeneklere ulaşan kanalları yoğunlaşmış yağ kütlesi nedeniyle tıkar. Tıkanmanın tam olduğu durumlarda komedona (sivilcenin ilk bulgusuna) rastlanır.

Yani siyah nokta aslında sivilcenin bir başlangıç dönemidir. Her siyah nokta sivilceye dönüşmez ama her sivilce siyah noktanın oluşum evresinden geçer.

Derialtında ve içindeki sebum nedeni ile beyaz renkte olduğunda buna“kapalı komedon” denilir.

Tıkanma tam olmazsa, ucunda doğal bir boya nedeni ile siyah renkte bir tıkaç oluşur. İşte bu da “açık komedon” dur.

Deride bulunan floro bakterileri, yağdan tıkalı olan bu kanal içinde enfeksiyona yol açabilirler. Böylelikle, kırmızı, iri, iltihaplı sivilceler oluşur. Böyle sivilceler iz bırakabilir, iyileştirilmeleri daha zordur. Ağızdan antibiyotik ve başka sivilce ilaçları gerekebilir. Siyah noktaların sivilceye dönüşmeden uygun şekilde tedavisi yapılması gerekir.

Siyah Noktaların Kolay ve Pratik Çözümü var mıdır? Siyah Nokta Tedavisi nasıl yapılır?

Bazı kozmetik ürünler, adet kanamalarından 2 gün-bir hafta öncesi, terleme, ayrıca bazı kişilerde güneş ışığına sık maruz kalma siyah noktaları çok fazla artırır.

Siyah nokta tedavisi aslında basit uygulamalar ile çözüme ulaşabilir. Amaç, tıkanmış olan yağ kanallarını temizleyip açmaktan ibarettir.

* Siyah noktaların kesinlikle tırnakla sıkılmaması gerekir.

* Siyah noktalar, buhar banyosu ile çok kolaylıkla tedavi edilebilir.

Bunun için, bir kaba biraz su koyup kaynatın. Kaynamış olan bu suyun üzerine, başınızı bir bir havlu ile kapatıp, yüzünüzü su buğusuna tutmanız bile yeterli olacaktır.

Buhar cildinizin gözeneklerini genişletecek, temizlik için uygun ortam yaratacaktır.

Buhar banyonun ardından, siyah noktalar, el değmeden kulak temizleyicisi ile temizlenir.

Ayrıca, buhar banyosu yapıldıktan sonra, eczanelerden temin edeceğiniz daha önce hiç kullanılmamış enjektörün iğnesini çıkarın. İğnesiz enjektörü siyah noktaları tam ortalayacak şekilde, cildinize hafif baskılar yapın. Bu aşamada, siyah noktaların, kolayca enjektör içine çıktığını göreceksiniz. Sonra bol su ile yüzünüzü yıkayın ve uygun kremleriniz varsa kullanın.

Sivilce Neden Olur?

Daha çok ergenlik döneminde ortaya çıkan bazı faktörler nedeniyle cildimizde sivilce oluşabilir. Sivilce nedenlerini üç ana başlık altında toplamak istersek, bu nedenler şöyle sıralanabilir:

•      Cilt yağının fazla üretimi

•      Ölü deri hücrelerinin dökülmesi

•      Bakteri birikimi

Cildinizdeki gözenekler yağ veya ölü deri hücreleri nedeniyle tıkandığında sivilce oluşur. Cilt gözeneklerinde bulunan yağ bezleri sebum adlı, cilde kayganlığını veren ve onu koruyan bir yağ üretirler. Çoğu zaman yağ bezleri normal bir oranda sebum üretiyor olsa da, ergenlikte vücudun gelişimine bağlı olarak, hormonlar daha fazla cilt yağı üretilmesine neden olur. Yağ bezleri normalden daha aktif olmaya başlar.

Ciltte yağ üretiminin fazlalaşması ve ölü deri hücrelerinin de gözenekleri tıkamasıyla birlikte, bakteriler gözeneklerde hapsolur, burada çoğalır ve sonuç olarak kızarıklık ve şişkinlikler, yani sivilceler oluşur. Gözeneğin ne şekilde tıkandığına bağlı olarak siyah uçlu, beyaz uçlu veya kist şeklinde gibi farklı sivilce türleri görülür.

•      Sivilcenin belli başlı nedenlerini sıraladık, şimdi de var olan sivilceleri daha da kötüleştiren nedenleri sıralayalım:

Hormonlar: Akne oluşumunda hormonların payı büyüktür ama özellikle de ergenlik durumunda hormonlarla ilgili yapabileceğiniz fazla bir şey de yoktur. Hormonlardaki artış sebum üretimini de arttırır.

Diğer Yaygın Sivilce veya Akne Nedenleri

•      Yağ içeren nemlendiriciler, aşırı yağlı kozmetik ürünler

•      Güneş kremleri

•      Ağda

•      Makyaj malzemeleri (özellikle pudra vb kapatıcılar)

•      Adet öncesi (2 ila 7 gün öncesi)

•      Doğum kontrol hapları

•      Hamilelik

•      Vitamin eksikliği

•      Telefon, kask, gözlük, şapka, maske benzeri yüze baskı yapan obje, giysi vb.

•      Ailede akne sorunu olması

•      Sivilceleri cildi tahriş ederek, yanlış şekilde sıkmak

•      Güneş ışığı – güneşin sivilceleri kuruttuğu söylenir ama işin aslı başkadır; eğer aşırıya kaçılırsa zararlı güneş ışınları ve yüksek sıcaklık, sivilceleri daha da kötüleştirebilir.

•      Mevsim değişikliği

•      Yüksek nem oranı ve terleme

•      Stres, doğrudan bir sivilce nedeni değildir ama diğer nedenlerle bir araya gediğinde sivilceleri arttırabilir.